DAWn Azithro trial

De DAWN –AZITHROMYCIN interventiestudie werd gestart onder leiding van longarts prof. Dr. Wim Janssens, samen met prof. Dr. R. Vos, die beide reeds positieve ervaringen rapporteerden in eerdere klinische studies met azithromycine bij patiënten met inflammatoire longziekten:

‘Deze DAWN –AZITHROMYCIN studie test of azithromycine werkzaam is als antiviraal en onstekingswerend middel tegen COVID-19 in een nationaal netwerk van 15 Belgische ziekenhuizen.
De studie onderzoekt of het breed beschikbaar en goedkoop geneesmiddel, azithromycine, in een aangepaste en hogere dosering de snelle klinische achteruitgang bij opname voor COVID-19 kan voorkomen.
Met een groot netwerk hopen we niet alleen snel een antwoord te krijgen naar klinische werkzaamheid maar ook naar veiligheid.
Zo kunnen we beter gewapend strijden tegen een mogelijke heropflakkering van COVID-19 in de toekomst.’

WAT is azithromycine

Azithromycine is een molecuul met veel gezichten. Het werd in de jaren ‘80 als antibioticum op de markt gebracht. Naast de bacterie-dodende werking, heeft azithromycine ook een ontstekingsremmend effect. Net daarom gebruiken longartsen het medicament ook al enkele decades voor het behandelen van chronische luchtwegontsteking bij astma, COPD, mucovicidose, … . Er is dus uitgebreide ervaring met het voorschrijven van azithromycine.

WAAROM azithromycine

Uit het onderzoek van prof. Johan Neyts (KU Leuven) is gebleken dat azithromycine de vermenigvuldiging van het Corona virus vermindert. Het werkt met andere woorden remmend op de eerste fase van de ziekte, die van de virale replicatie (1). Daarnaast is er ook de ontstekingswerende werking van azithromycine. De zwaarste symptomen van COVID-19 treden vaak maar op na enkele dagen, en zijn het gevolg van een overdreven (ontstekings)reactie van het lichaam ten opzichte van het virus. We verwachten dat azithromycine die ontsteking tempert ; en dus ook een gunstig effect heeft op de tweede fase van de ziekte, die van de excessieve ontsteking (2). Ten slotte lijkt azithromycine te helpen bij het herstel van beschadigd longweefsel en het vermijden van littekenvorming in de long. We hopen dan ook dat azithromycine op die manier de derde fase, die van heling (3), gunstig beïnvloedt.

WIE komt in aanmerking voor de studie

Alle patiënten die ouder zijn dan 18 jaar, en die omwille van COVID-19 worden opgenomen in een van de 15 deelnemende ziekenhuizen, komen in aanmerking voor de studie. Sommige patiënten mogen de medicatie niet krijgen, bijvoorbeeld omdat ze allergisch zijn. Daarom evalueren de onderzoeker en de behandelende arts samen uitgebreid elk individueel dossier.

De ene groep patiënten krijgt de standaardbehandeling conform de nationale en internationale richtlijnen. De andere groep krijgt daarbovenop nog azithromycine. Wie meedoet aan de studie heeft 2 kansen op 3 om in de azithromycine-groep terecht te komen. Na afloop van de studie worden beide groepen met elkaar vergeleken.

WAAR loopt de studie

Deze tak van de studie is multicentrisch en loopt momenteel parallel in 15 ziekenhuizen over het hele land.

 1. UZ Leuven
  (Prof. Dr. R. Vos)
 2. UZ Brussel
  (Prof. Dr. E. Vanderhelst)
 3. AZ Delta
  (Dr. B. Bouckaert)
 4. AZ Glorieux
  (Dr. P. Alexander)
 5. Heilig Hart Leuven
  (Dr. N. De Mayer)
 6. Hôpitaux Iris Sud
  (Dr. E. Papleux)
 7. Jan Yperman
  (Dr. A. Soenen)
 8. AZ Klina
  (Dr. Derweduwe)
 1. Mariaziekenhuis Noord Limburg
  (Dr. K. Vandeurzen)
 2. CHU-UCL Namen
  (Dr. J. Martinot)
 3. AZ Nikolaas
  (Dr. P. Goeminne)
 4. OLV Aalst
  (Dr. H. Nguyen)
 5. UCL Saint-Luc
  (Prof. Dr. C. Pilette)
 6. AZ Sint-Lucas
  (Dr. R. Schildermans)
 7. AZ Turnhout
  (Dr. L. Decoster)

Nationaal coordinator: Prof. W. Janssens
Study team: Prof. R. Vos, Dr I Gyselinck, Prof. P. Verhamme, M. ‘t Lam, K. Haesendonck

DAWn Azithro is part of the DAWn Studies.

Learn more at www.dawnstudies.be

Partners:

uzl200x169
logosciensano200x149
whologo240
rega_200